Page 287 - ATLANTE_LINGUISTICO_SICILIA
P. 287
255. La zuppa di pesce
107 San Vito Lo Capo [gjota]
112 Mazara del Vallo [gjota]
123 Favignana [gjota]
124 Pantelleria [gjota]
204 Terrasini
232a Porticello
306 Sciacca [gjota ripiʃi]
321 Porto Empedocle [ota]
342 Licata [ota Ⓣ]
Ⓣ A bbordo u pesci a bbrodu u chiamamu a gliotta. E na vota tradizzionammente
si faciva, si cucinàvanu tutti i pisci, si faciva na pignata [una pentola] di pisci, tannu
accattàvanu... na brudàglia facìvanu [una volta compravano… una brodaglia
facevano], allura chi ssi faciva, sul tavulàcciu qua… tannu nmari [tempo fa a mare]
cc’èranu dodici persone, tredici, allora cucìvanu na pignata di pisci, si prendévanu
u bbrodu, ca iḍḍṛi pigghiàvanu u pani, facìvanu, si chiamàvanu ndialettu i feḍḍṛi
[le fette], si pigghiàvanu u pani, u mittìanu a mmoḍḍṛu [lo mettevano a mollo]…
pigliàvanu tuttu u bbrodu, si pigliàvanu tuttû bbrodu, ci mittìvanu u pani a
mmoḍḍṛu e ppoi i pisci i pigliàvanu e i sduvacàvanu [li facevano cadere] supra u
tavulazzu. E ssi manciàvanu tutti i pisci.
343 Lampedusa [gjota] [brodu]
601a Ganzirri [tsupa ipiʃi]
615 S.Agata di Militello [gjota]
698 Giardini Naxos [broru ri piʃi]
699 Lipari [ɲɔta]
715 Riposto [gjota]
739a Acitrezza [tsupa ri piʃi]
812 Augusta [gjota]
821 Portopalo di Capo Passero [gjota] [matalota Ⓣ]
Ⓣ A matalotta è un misto di chiàppari [capperi], pomodorino, aglio, prezzemolo, a
gghiotta ca sarebbe a zzuppa.
903 Scoglitti [gjota]
911 Pozzallo [gjota]
Malta [aljota]
ALM 406. Il cacciucco, la zuppa di pesce
Lipari a ssúppa; Porticello a g ̋ g ̋ u ̭ ótta; Mazara del Vallo la g ̋ g ̋ ótta; Acitrezza a g ̋ g ̋ ótta
256. Il couscous di pesce
107 San Vito Lo Capo [kuskusu]
112Mazara del Vallo [kuskus]
123 Favignana [kuskus]
124 Pantelleria [kuskus ri piʃi]
204 Terrasini
232a Porticello
306 Sciacca [kuskus]
321 Porto Empedocle [kuskusu]
282