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739a Acitrezza [kɔntsu] [kɔntsu di palamiti] [kɔntsu difunu] [kamaʃi]
812 Augusta [kwɔntsu] [kuntsiʃɛɖu] [kwɔntsa di piʃispati] [kamaʃi] Ⓣ
Ⓣ Per ogni ppesce cc’è un tipo di cuonzu e ccambiano l’ami, le attrezzature, le
modalità di calallu e ttutto cambia per ogni ttipo, u cunziçieḍḍu è quello piccolo,
ora cci su i cuonza di pisci spati [pesci spada] ca sunnu ancora cchiù ggranni,
càncianu ssi cosi. Cc’èranu ccà piscaturi cunzari di merluzzi, piscaturi
cunziçiḍḍari picchì nun c’èranu i camaçi comu ora, cc’èranu i cunziçeḍḍi, chiddi
ca pìgghianu i lùvari, i scazzùbbuli [pagelli fragolino, pagelli bastardo], cc’era u
camaçi una volta, ca cc’è il sughero e il piombo viene rregolato l’altezza, sulu ca
prima lu façièvanu cû sùvaru [sughero], è ccuonzu pi ssaraghi, e allura cc’èranu i
piscaturi camaçiari ca nell’inverno usàvanu stu cuonzu fattu cu i sùvari. Quannu
nasceru u pilu [filo di nylon], picchì prima era tutta canapa e cc’era sia il letto, u
cuonzu in sé, di canapa, si usava u dùdiçi u quattordiçi come grossezza, era a
musura, u ṛṛumaneḍḍu [piccolo canapo] si chiamava e si po ttirari a mmanu, ca i
manu n’aṛṛistàvanu accussì picchi stu ṛṛumaneḍḍu nella filatura, lassàvanu i
puntini. Ggià accuminciamu anche nei conzi dei merluzzi cci mìsimu um pezzettinu
d’avanti per la finezza du pisci, dentro cc’era tuttu u catalaneḍḍu chiamatu, chiḍḍu
finu, ccioè il bracciolo fino e ddavanti cc’era questo pezzettinu di pilu per la finezza,
accussì u pisci non la vireva. Il merluzzo cci-ha i denti e allora per non tagliare u
vrazzolu [bracciolo] cci passàvamu u cuttuni, così si ṛṛovinava u cuttuni.
821 Portopalo di Capo Passero [kwɔntsu] [kamaʃi] Ⓣ
Ⓣ Cc’era a bbarca a ṛṛima [barca a remi] e mmi ṛṛicordu muḍḍavu [allentavo] u
camaçi supra a prua, u camaçi è n’aṭṭṛezzu, un conzu, si chiama camaçi picchì u
filu çenṭṛali pi ccomu è espicatu, se pper esèmpiu avemu niaṭṛi venti meṭṛi di
profondità, u filu çenṭṛali pesca a ddiçiannove meṭṛi però l’àmuru [l’amo], chiḍḍu
câ-gghiri a ccatturari u pisci pisca a vventi meṭṛi, praticamenti cci mittemu piombu
e ssughero in modo ca u filu çenṭṛali pi nun si impigghiari nna i scogghi façemu sta
parallella fra gghiummu e ssùvuru [piombo e sughero], co u filu çenṭṛali pisca un
meṭṛu alzatu ro funnu ro mari, è un mestieri ca è vvalidu. U conzu è un filaccione
lungo, quaṭṭṛo çinque, sei chilomeṭṛi, sette chilomeṭṛi, ogni ccinque meṭṛi, dipende
quali tipu ri pisci s-â ppigghiari e nna stu filaccione lungo, ogni quaṭṭṛu, çincu
meṭṛi cc’è un’altra ggiuntura di um pezzo ri nailon e vveni legatu au filu çenṭṛali,
riçemu al filo madre e nell’estremo cci veni misu l’àmuru con l’esca. È un mestiere
molto ddelicato e cci vuole tanta pazienza, cci vuole tanta professionalità e ppoi
st’aṭṭṛezzo cc’è un çesto, niaṭṛi u chiamamu gufinu, a coffa rû conzu e cc’è un primo
amo ca si cominçia a mmittillo rinṭṛa stu çesto e cc’è diçiamo nnumero uno e
nnumero mille e vveni misu unu supra all’àvuṭṛu e ppoi cc’è un sughero che
ll’àmari vennu misi tutti a ṭṭṛiccentosessanta gradi e ppi gghittalli a mmari s-â
ccuminçiari prima ca si cci-â mmèttiri l’isca, s’accumènçia rû nnùmmaru unu, si
metti l’isca e cc’è una posizzione rû gufinu ca cc’è n’appoggio, si pìgghia u
nnùmmaru unu, si cci metti l’isca e ss’appoggia e ssi continua accussì fino arrivari
a mmille, poi pi gghittalli a mmari si sceglie u puntu e ssi etta, per esèmpiu cc’è a
profondità di çinquanta meṭṛi, si pìgghia çinquanta meṭṛi ri spagu e nnâ punta si
cci metti un galleggianti e nnâ punta chiḍḍa eṣṭṛema si cci metti na màzzera, u
scògliu pi ffari un puntu fissu, a vacca camina e unu â-èssiri bbravu, menṭṛi ca a
vacca camina a gghittari stu conzu ca è um pocu antipaticu però con l’esercizzio,
con la bbuona volontà e ppi un mestieri ri chissu cci voli na grande esperienza e
ccà cc’è unu ca mi canusci, chistu u capelloni, però mi l’ha rittu sempri ca sugnu
u primu râ classi nâ mia professione, ìu per esèmpiu sugnu un tipu ca nunn’àiu
rittu mai picchì mi càgghiu, mi vergognu.
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