Page 431 - ATLANTE_LINGUISTICO_SICILIA
P. 431
699 Lipari n.r.
715 Riposto [nunatu]
739a Acitrezza [usεu]
812 Augusta [u muku]
821 Portopalo di Capo Passero [u muku]
903 Scoglitti [u muku ɽusu]
911 Pozzallo [u muku]
Malta [merga Ⓣ] (pesce da pascolo)
Ⓣ Mergħa, għax jirgħu fuqu l-ħut. [Pesce da pascolo, perché lo mangiano gli altri
pesci]
458.Sacchetto (Serranus Hepatus)
107 San Vito Lo Capo [prikiʃεa] [sianja]
112 Mazara del Vallo [sianja] [siana] [ʃipuɽa saivadʒa]
123 Favignana [siranja]
124 Pantelleria [bɛrkaʃu]
204 Terrasini
232a Porticello [amukabaɖa] [sianja] [prjεkja]
306 Sciacca [ɔkibεi i palaaru]
321 Porto Empedocle [siranja]
342 Licata n.r.
343 Lampedusa [siranja]
601a Ganzirri [buɖaʃi]
615 S.Agata di Militello [mupa nika usa] [kibεi] Ⓣ
Ⓣ Ieni fra na spicarieḍḍa però è rrussa ma cchiù llarghiceḍḍa tipu na mupa nica
ṛṛussa ma ri chistu no mmi rrricordu.
698 Giardini Naxos [mbudaʃa mpirjali]
699 Lipari [puɖaʃina]
715 Riposto [prεkja]
739a Acitrezza [mbudaʃa]
812 Augusta [milintʃana]
821 Portopalo di Capo Passero [siranu rifɔra Ⓣ]
Ⓣ Picchì a profondità ca cci runa u colori, picchì è u ccomu u sirranu rû siccu però
chistu è rû funnu, chistu abbita au funnu çinquanta sessanta passi setta macari.
903 Scoglitti n.r.
911 Pozzallo [aprɛtʃa]
Malta [burqa Ⓣ]
Ⓣ Da’ burqax, “burqax qadim”, jaħasra. Għax jekk ikun ħaj taf kemm hu sabiħ!
Quando vivo, quanto bello questo! Lanqas kif jgħixu. Il-burqax l-iktar li jgħix sa
fejn tidher ix-xemx, il-barra ma jgħix. Is-surran jgħix fil-fond ukoll. Però ġix hutiet
... Jien ngħidlek li l-burqax l-itjeb ħuta tal-baħar, għall-ikel. L-itjeb ħuta tal-baħar
il-burqax, u l-mazzun. U moqli tajjeb, u mixwi tajjeB Anka l-għarusa, imma moqlija
biss tajba. Il pisci quanto più mischiati, più buono per la brodo [Questo è un
sacchetto, un sacchetto vecchio, poverino. Perché quando è vivo, sai quanto è bello,
questo! Nemmeno nel modo di vivere. Il sacchetto vive solo dove arriva il sole, non
vive in profondità. Però sono due pesci ... ti dico che il sacchetto è il pesce del mare
più buono da mangiare. Il pesce più buono da mangiare è il burqax, insieme col
ghiozzo. Ed è buono fritto e ai ferri. Anche la donzella è buona, ma solo fritta].
426